Eikenprocessierups

Het Kenniscentrum processierups verwacht dat deze dagen de eerste eikenprocessierupsen weer brandharen krijgen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als mensen of dieren ermee in contact komen. De meeste overlast wordt in juni verwacht.eikenprocessierups

De rupsen krijgen brandharen als ze in het vierde larvestadium zitten. Elke eikenprocessierups heeft in dit stadium rond de 700.000 brandharen. De hoeveelheid blad aan de eik bepaalt de ontwikkeling van de rups. Vooral op eiken die nu vol in blad staan, zijn veelal rupsen in het vierde larvestadium te vinden. Naar verwachting kunnen de eerste nesten rond 20 mei worden gezien. Het is nu nog niet duidelijk hoe groot het aantal eikenrupsen dit jaar zal zijn.

Het LICG raadt huisdierbezitters aan extra alert te zijn.

Klachten bij honden en katten

Honden en katten lopen met name risico’s wanneer zij aan nesten snuffelen of deze in hun bek nemen. Door de blootstelling aan de haartjes van de eikenprocessierups krijgen ze vooral last van ogen, lippen en tong. Symptomen kunnen zijn: opgezwollen mondslijmvlies, traanogen, gezwollen lippen, een rode dikke tong en fors kwijlen. Ook hoesten is mogelijk, een dier kan misselijk zijn, braken of last hebben van sloomheid. Heeft uw huisdier dergelijke symptomen? Neem dan direct contact op met een dierenarts om het dier te laten onderzoeken. Wanneer er een heftige irritatiereactie is en hier niets aan gedaan wordt, kan dit leiden tot afsterving van weefsel. Een dierenarts kan de klachten met een injectie onderdrukken.

Wat kunt u zelf doen?

Houd uw hond goed in de gaten en/of aangelijnd als u in de buurt van eiken gaat wandelen. Probeer niet in gebieden met nesten te gaan lopen. Probeer ook uw kat uit de buurt van nesten te houden en overweeg om hem niet naar buiten te laten als er nesten in de nabije omgeving zijn.

Begint een dier te krabben na een wandeling, dan kan dit komen door blootstelling aan brandharen, die in de vacht zitten. Het kan ook dat het dier zelf geen last heeft van de brandharen op zijn vacht. Het is dan echter wel mogelijk dat u zelf klachten krijgt, bijvoorbeeld wanneer u uw dier aait. Bij honden (en indien mogelijk bij katten) is het daarom het beste om bij aanwezigheid van brandharen het dier direct met water af te spoelen om zoveel mogelijk brandharen te verwijderen. U kunt ook tape op de vacht plakken en dat er dan weer vanaf trekken. Eventuele brandharen in de vacht kunnen zo (deels) weggehaald worden.

Wanneer er een verdenking is van een acute irritatie van de huid of de slijmvliezen, spoel deze dan direct goed met warm water en neem contact op met uw dierenarts.

Klachten bij landbouwhuisdieren

Ook voor koeien, schapen, geiten en paarden geldt dat voorkomen moet worden dat zij aan de nesten kunnen zitten of dat ze brandharen in hun bek, respectievelijk mond krijgen. Paarden lijken gevoeliger voor de brandharen van de eikenprocessierups dan andere dieren, doordat ze niet kunnen braken en kolieken kunnen krijgen. Daarnaast kunnen klachten optreden als vee bijvoorbeeld graast onder of in de directe nabijheid van aangetaste eikenbomen of als gras afkomstig uit de directe nabijheid van aangetaste eiken als veevoer wordt gebruikt. Het gras kan vol met brandharen zitten. Koeien kunnen gaan speekselen en onrustig worden indien zij brandharen binnen hebben gekregen. Dit geldt ook voor paarden, die gezwollen mondslijmvlies kunnen krijgen en gaan kwijlen. Ook kunnen ze oogirritaties krijgen. Raadpleeg bij klachten altijd een dierenarts.

(bron: Kennisplatform processierups, NOS)

Spoedgeval ?
help klein
Bel : 0297-324643 Praktijk Aalsmeer Hadleystraat 48
1431 SN Aalsmeer
Openingstijden: Behandeling op afspraak
maandag t/m vrijdag
08.30-18.00u
zaterdag op afspraak 11.00u-12.00u

Praktijk Leimuiden    Nokweg 12

2451 AM Leimuiden

Tel.0172-507400

Openingstijden :

maandag 16.00-18.00u
dinsdag t/m vrijdag

17.00u - 18.00u

Behandeling op afspraak