Titeren
Hoewel het niet nieuw is, staat het meten van de daadwerkelijke bescherming tegen de bekende honden- en kattenziekten door een titerbepaling met VacciCheck steeds meer in de belangstelling. Is de gebruikelijke jaarlijkse vaccinatie voor hond en kat wel nodig? Of kan een dier toch al voldoende beschermd zijn en is een vaccinatie overbodig?
Hoe weet je of een vaccin is aangeslagen? Het antwoord is simpel. Meten is weten. En met VacciCheck is dat niet al te ingewikkeld.
Wat is VacciCheck?
VacciCheck is een betrouwbare en eenvoudig uit te voeren serologische ELISA-test voor honden en katten. Het heeft een goede voorspellende waarde ten aanzien van bescherming tegen een aantal infectieziekten bij hond en kat. VacciCheck meet zowel maternale antilichamen als antilichamen die zijn aangemaakt na een vorige vaccinatie of besmetting. Hierdoor weet je of het dier al dan niet beschermd is. Afhankelijk van de uitslag kan er op maat worden gevaccineerd én kan onnodige vaccinatie worden voorkomen. De Elisa-test is er in twee varianten. VacciCheck Canine meet bij honden de bescherming tegen het Adenovirus - 1 (CAV), Parvovirus (CPV) en het Distempervirus (CDV). VacciCheck Feline doet dat voor het Parvovirus (FPV), het Herpesvirus - 1 (FHV) en het Calicivirus (FCV) bij katten. De nauwkeurigheid van de meting van antistoffen voor deze ziekten varieert tussen de 88 % en 100% en is dus een betrouwbare indicatie of een vaccinatie al dan niet nodig is.
VacciCheck is dus een middel om de kwaliteit van de bescherming te meten. Het is een misverstand dat gebruikers van VacciCheck tegen vaccinatie zouden zijn. Het tegendeel is waar. Het gaat om effectief vaccineren en meten of een vaccin al dan niet is aangeslagen (immuunrespons). Door alleen te vaccineren als het nodig is, wordt onnodige belasting van het immuunsysteem van het dier voorkomen. Ook de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht erkent de waarde van titeren als een goede aanvulling op de praktijk van vaccineren.
Let op !
In de praktijk blijkt dat diereneigenaars na de meting soms in de veronderstelling zijn dat het resultaat ook iets zegt over de bescherming van het dier tegen andere infectieziekten waartegen gevaccineerd kan worden. Voorbeelden zijn de ziekte van Weil (Leptospirose) bij honden , Kennelhoest bij honden en katten en Rabiës (Hondsdolheid) bij honden en katten. VacciCheck zegt echter helemaal niets over deze ziekten.
Voor de ziekte van Weil en Kennelhoest moeten honden en katten wel jaarlijks gevaccineerd worden. De rabiës vaccinatie dient 1 x per 3 jaar herhaald te worden
Het is raadzaam het vaccinatieadvies van de dierenarts op te volgen.
Voor meer informatie over VacciCheck klik hier
Tekst: Ruth van Kessel NML health