Chocoladevergiftiging
Paaseitjes, chocoladeletters, kerstkransjes, bonbons... Allemaal erg lekker voor ons mensen maar gevaarlijk voor uw hond ! Wist u echter dat chocolade zeer giftig is voor honden?! Hierbij geldt dat hoe donkerder de chocolade, hoe schadelijker.
De ene hond is gevoeliger voor deze vergiftiging dan de andere hond. In het ergste geval kan het zijn dat een hond van 10 kilogram al overlijdt na het eten van slechts 10 blokjes (60 gram) pure chocolade!
Overleg altijd met uw dierenarts !
Heeft uw hond chocolade gegeten, neem dan contact op met uw dierenarts, zeker omdat de gevoeligheid per hond verschilt.
Symptomen
De eerste symptomen kunnen al 1-4 uur na het eten van de chocolade optreden. Is de chocolade met verpakking en al opgegeten, dan kan het (veel) langer duren voordat verschijnselen optreden, omdat de theobromine minder snel in het lichaam wordt opgenomen. Theobromine blijft lange tijd in het lichaam circuleren en verschijnselen kunnen dan ook een aantal dagen aanwezig blijven. Als eerste kunnen de volgende zaken opvallen:
- Braken
- Diarree
- Veel drinken en veel plassen
- Onrust
- Hijgen
- Hoge of soms juist heel lage hartfrequentie
- Deze verschijnselen kunnen worden gevolgd door:
- Hartritmestoornissen
- Dronkenmansgang
- Stijve spieren en/of spiertrillingen
- Epileptische aanvallen
- Oververhitting
- Coma
- Sterfte kan optreden als gevolg van hartritmestoornissen en/of ademhalingsproblemen
Therapie
Hoe minder chocolade uit het maagdarmkanaal wordt opgenomen, hoe kleiner de kans op vergiftigingsverschijnselen. Aangezien de gevoeligheid van honden voor chocolade zeer verschillend is, is het het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en actie te ondernemen zodra uw hond melkchocolade of pure chocolade heeft gegeten!
Bel uw dierenarts zodat deze de hond een middel kan toedienen waardoor hij gaat braken.
Geef NOOIT ! zout hier kan uw hond een zoutvergiftiging van oplopen met alle schadelijke gevolgen van dien.
Over de vraag tot hoe lang na het eten van de chocolade het zinvol is om het dier te laten braken, verschillen de meningen.
Tot zelfs 6-12 uur na het eten van de chocolade kan het verstandig zijn om uw hond te laten braken, aangezien het goed mogelijk is dat op dat moment zich nog een deel van de chocolade in de maag bevindt. Zeker als de chocolade met verpakking en al is opgegeten, kan maaglediging vertraagd zijn.
Opname van uw hond in de praktijk kan zijn om onder andere de ademhaling, hartfrequentie, hartritme, bloeddruk en temperatuur in de gaten te houden. Een infuus en zuurstoftoediening kunnen nodig zijn en soms moet medicatie worden toegediend, bijvoorbeeld tegen hartritmestoornissen en/of epileptische aanvallen.
Chocolade en cacaodoppen (gebruikt in de tuin) schadelijk voor honden
De voor honden (en katten) schadelijke stof in chocolade is theobromine. Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen en in deze cacaobonen bevindt zich een grote hoeveelheid van dit theobromine. Deze stof valt in de groep van stoffen waartoe ook cafeïne behoort.
Het heeft onder andere een stimulerend effect op het hart (vergelijkbaar met de hartkloppingen die sommige mensen ervaren na enkele koppen koffie) en op het centrale zenuwstelsel.
Pure chocolade bevat veel meer theobromine dan melkchocolade en witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine. Daarmee kan worden gesteld dat hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe schadelijker.
Witte chocolade is dan ook niet gevaarlijk voor honden. Uiteraard kan het maagdarmkanaal van een hond wel overgevoelig reageren op deze plotselinge ‘voerverandering’, maar dit heeft niets te maken met het schadelijke theobromine.
Minder bekend is het feit dat cacaodoppen – gebruikt voor bodemverbetering en onkruidbestrijding van tuinen – een hoge concentratie aan theobromine bevatten! Welke hoeveelheid is schadelijk ? Voor het beantwoorden van deze vraag bestaan talloze diagrammen en tabellen, waarbij voor iedere gewichtscategorie een bepaalde hoeveelheid melk- en pure chocolade staat vermeld.
Er bestaat een grote individuele variatie tussen honden voor wat betreft de giftigheid van theobromine. Dit kan betekenen dat bij twee kleine honden met hetzelfde lichaamsgewicht een blokje van dezelfde pure chocolade bij de ene hond slechts milde maagdarmkanaal klachten oplevert, terwijl de andere moet worden opgenomen vanwege ernstige hartritmestoornissen.
Voorkomen is beter dan genezen!
Honden kunnen zeer vernuftig zijn in het bemachtigen van chocolade. Ook al heeft uw hond nog nooit interesse getoond in chocolade of denkt u dat hij de uit het zicht geplaatste chocolade op de tafel niet opmerkt … neem geen risico en zorg dat u chocolade te allen tijde hoog in een kast / achter slot en grendel opbergt. Heeft uw hond zich toch vergrepen aan melk- of pure chocolade, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts om vergiftigingsverschijnselen bij uw hond te voorkomen!