Mijten

oormijt

Oormijten

Oormijten zijn veel voorkomende parasieten die in de gehoorgang van honden en katten leven. Vooral bij jonge dieren komen oormijt infecties regelmatig voor omdat ze nog onvoldoende afweer hebben. De verwekker, de mijt "Otodectes cyanotis" is een krab-achtig diertje dat zijn hele levenscyclus op de hond doorbrengt. De vrouwtjes leggen hun eieren in het oor en in de omringende vacht. Zowel de larven als de volwassen mijten voeden zich met oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht van uw hond of kat.

Oormijt is erg besmettelijk. Als er meerdere dieren in huis zijn (zowel honden als katten) is het verstandig om deze ook te laten nakijken.

Verschijnselen

  • De meest voorkomende verschijnselen van oormijt infectie zijn schudden met de kop
  •  krabben aan de oren en een grote hoeveelheid donkerbruin gekleurd oorsmeer
  • Vaak ruiken de oren sterk.
  • De mijten kunnen ook op de huid van met name de kop voorkomen waar ze voor algemene jeukklachten kunnen zorgen.

Diagnose

De definitieve diagnose is alleen te stellen door het aantonen van de oormijten. Meestal kan de dierenarts deze zien door de gehoorgang te bekijken met een otoscoop. Is de oormijt niet zichtbaar dan wordt soms een uitstrijkje uit de oren microscopisch onderzocht.

Behandeling

  • Bij de aanwezigheid van veel oorsmeer moeten de oren eerst gereinigd worden. Dat kan meestal gebeuren door middel van een oorcleaner. Als dit onvoldoende resultaat geeft moeten de oren gespoeld worden.
  • Verder bestaat de behandeling uit het toedienen van een pipetje in de nek met een mijtendodend middel, en een oorzalf die 1 of 2 maal per dag in het oor aangebracht moet worden. Het is erg belangrijk om de zalf voldoende diep in het oor aan te brengen. Hierbij hoeft u niet bang te zijn het trommelvlies te raken.

Controle

De gehoorgang kan door de aanwezigheid van de mijten ernstig ontstoken raken. Als de behandeling onvoldoende aanslaat kan de gehoorgang verdikt raken met uiteindelijk doofheid tot gevolg. Daarom is het erg belangrijk dat u een afspraak maakt bij de dierenarts om na 10 dagen de oren nogmaals te laten onderzoeken om het effect van de behandeling te controleren.

Vachtmijten / "Wandelende roos"

wandelende roosCheyletiella is een vachtmijt die voorkomt bij zowel de hond, kat als het konijn. Ook bij de mens kan deze mijt jeukende bultjes veroorzaken. Het is een erg besmettelijke aandoening die pups en kittens vaak oplopen in het nest, maar ook volwassen dieren kunnen besmet raken. De verschijnselen die de parasiet veroorzaakt kunnen verschillen per dier; sommige dieren vertonen nauwelijks verschijnselen (dragers) of hebben alleen een droge schilfering, andere dieren hebben hierbij ook (erge) jeuk.

De aandoening wordt wel ‘wandelde roos’ genoemd, wat het klinische beeld goed omschrijft. Bij de kat is de schilfering minder opvallend, omdat de kat deze bij het wassen oplikt. Bij katten zien we dan ook vooral afgebeten haren, jeuk en kleine korstjes.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het vinden van de mijten of eieren met behulp van een oppervlakkig afkrabsel of een plakbandmonster.

Behandeling

Een vachtmijtinfectie is goed te behandelen. Er zijn meerdere effectieve producten op de markt.

  • Wij behandelen de dieren meestal met selamectine (Stronghold), er moet dan 3x een pipet tussen de schouderbladen worden toegediend met 2 weken tussentijd. Soms is het nodig het dier daarnaast te wassen met een speciale antiparasitaire shampoo.
  • Omdat het een erg besmettelijke aandoening is, is het belangrijk alle dieren in huis te behandelen en ook de omgeving goed schoon te maken. De woonomgeving moet worden gestofzuigd en gespoten met een antivlooienspray.
  • Kleedjes moeten worden gewassen op minimaal 70°.
Spoedgeval ?
help klein
Bel : 0297-324643 Praktijk Aalsmeer Hadleystraat 48
1431 SN Aalsmeer
Openingstijden: Behandeling op afspraak
maandag 08.30-18.30
dinsdag 08.30-17.30
woensdag 08.30-18.30
donderdag 08.30-17.30
vrijdag 08.30-18.30

zaterdag op afspraak 11.00u-12.00u

Praktijk Leimuiden    Nokweg 12

2451 AM Leimuiden

Tel.0172-507400

Openingstijden :

maandag 16.00-18.30
dinsdag 16.00-17.30
woensdag 16.00-18.30
donderdag 16.00-17.30
vrijdag 16.00-18.30

Behandeling op afspraak