Wormen

spoelwormVolwassen dieren, gezond of niet, kunnen altijd een wormbesmetting hebben. Jonge dieren kunnen zelfs met een wormbesmetting geboren worden.

Waarom ontwormen?

Sommige wormen kunnen van dier op mens overgaan en veroorzaken een zogenaamde zoönose.

Pups en kittens die niet ontwormd worden, krijgen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in groei. Deze achterstand zorgt voor blijvende schade aan het dier waardoor de ontwikkeling achter blijft.

Worminfecties verlagen de weerstand van het dier en zodoende krijgen andere ziekten meer kans. Het dier loopt het risico dat voedingstoffen onvoldoende worden opgenomen en dat de respons op vaccinaties minder goed wordt.

Volwassen dieren die wormeitjes uitscheiden zorgen ervoor dat de omgeving besmet wordt (zandbakken en parken). Kinderen kunnen gemakkelijk worden besmet bij het spelen in de zandbak of in het park waar honden en katten komen. Of, in het geval van de spoelworm, zelfs door het aaien van besmette huisdieren.

U kunt zelf ook besmet raken bij tuinieren of contact elders , minimaal 4x per jaar ontwormen en de kans op besmetting wordt in zeer grote mate verkleind.

Bepaalde parasieten, zoals de hartworm en de vossenlintworm, vormen een probleem in Zuid-Europa maar door de klimaatsverandering worden deze ook steeds vaker aangetroffen in Nederland.

Het Ministerie van Volksgezondheid adviseert een frequente ontworming van huisdieren. Door uw huisdier minimaal 4x per jaar te ontwormen, zorgt u ervoor dat de kans op besmetting van mensen in uw omgeving verkleind wordt.

Spoelwormen

De spoelworm is de meest voorkomende worm bij honden en katten. Besmetting van volwassen huisdieren vindt plaats door opname van eitjes uit de omgeving, of door opname van besmette tussengastdieren (knaagdieren).

Praktisch elke pup of kitten wordt met een spoelwormbesmetting geboren of kan tijdens de zoogperiode geïnfecteerd raken. De larfjes van de spoelworm die uit de eitjes komen, maken een trektocht door het lichaam. Daarbij kunnen ze bij onze huisdieren, maar ook bij mensen, schade veroorzaken aan organen zoals de longen. Bereiken ze de ogen, dan kunnen ze tot verstoringen van het gezichtsvermogen leiden. In extreme gevallen kan blindheid het gevolg zijn. Het is dus van groot belang te voorkomen dat honden en katten spoelwormeitjes uitscheiden.

De inwendige cyclus in de gastheer is een continue bron van nieuwe wormen

(zie plaatje: de levenscyclus van de spoelworm).

wormbesmetting

Het is geen nieuwe besmetting maar wel de belangrijkste reden waarom honden en katten steeds opnieuw spoelwormen krijgen. Het is dus belangrijk om uw hond of kat minimaal 4x per jaar te ontwormen, zelfs als ze niet buiten komen.

Lintwormen

Lintwormen leven in de darmen van de hond. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Lintwormen bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen wormeitjes.

vossenlintworm

Uw huisdier kan een lintworm oplopen door het oplikken van vlooien of door het opeten van prooidieren (zoals muizen e.d.). Naast deze soort lintworm is er een zeer gevaarlijke vossenlintworm. Deze vossenlintworm kan larvale cysten veroorzaken in het menselijk lichaam. Dit kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Behandelen tegen de vossenlintworm is dus essentieel.

wormbesmetting lintworm

Hartworm

De hartworm (Dirofilaria immitis) is een worm die voorkomt bij de hond en, zij het in mindere mate, bij de kat. hartwormTot voor kort was het een aandoening die voornamelijk in Zuid-Europa voorkwam. De laatste tijd rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot halverwege Frankrijk aangetroffen.

De ziekte wordt verspreid via muggen en kan niet direct van hond op hond worden overgedragen. De hond wordt geinfecteerd met de microfilarien (= larven) via een muggenbeet van een besmette mug. Deze larven groeien uit tot een volwassen worm en leven in de grote bloedvaten en het hart. Voorkom dat de larven uitgroeien tot volwassen wormen, deze zijn namelijk moeilijk te bestrijden. Als uw huisdier besmet is met de hartworm duurt het 7 maanden voordat de larven volwassen zijn.

Het kan dus langer dan één jaar duren voordat de hond symptomen van een besmetting begin te vertonen!!

Symptomen

  • zachte hoest die verergert bij inspanning verminderd uithoudingsvermogen
  • lusteloos
  • gewichts en conditieverlies
  • bloed ophoesten flauwtes

Diagnose

Het vaststellen van een besmetting met hartworm is geen eenvoudige zaak. Ook de behandeling van een besmet dier valt niet mee: De volwassen wormen moeten gedood worden en dit brengt een aanzienlijk risico op embolieën met zich mee: Kleine stukjes van de dode worm die kunnen vastlopen in de longvaten. Hierdoor is een periode van 5 weken strikte hokrust noodzakelijk. Het is dus beter en eenvoudiger om aan hartworm preventie te doen door de microfilarien (= larven) te bestrijden, deze zijn namelijk wel goed te bestrijden.

Preventie

  • Muggen weren en bestrijden , muggen kun je bestrijden door een muggen werend (= repellent) middel te gebruiken bij de hond. We adviseren hierbij middelen die ook bij de hond gebruikt worden om buitenlandse teken te bestrijden. Er kan gekozen worden voor een tekenband (Scalibor)
  • Hartwormen in een jong stadium afdoden om zo het ontstaan van volwassen wormen te voorkomen , met een pipet in de nek:
  • Een bescherming tegen hartwormen kan geboden worden door middel van Stronghold. Dit middel wordt met een pipet in de nek toegediend. Het middel dient een paar dagen voor de vakantie gegeven te worden en dient 1x per maand tot 1 maand ná de vakantie doorgegeven te worden. Het is dus verstandig om na de vakantie nogmaals 1 pipet toe te dienen. Stronghold is tevens werkzaam tegen spoelwormen, vlooien, en vooral belangrijk de buitenlandse teken.
  • Met tabletten: Milbemax tabletten hebben een beschermende werking tegen hartworm. Voor een optimale bescherming moet 1x per maand de tabletten worden toegediend.
  • De eerste talbetten 2-3 weken na aankomst op vakantie en daarna 1x per maand. Geef de laatste tabletten 3-4 weken na thuiskomst.Indien u 1 of 2 weken op vakantie gaat dan kunt u bij thuiskomst en 1 maand daarna de tabletten geven.

Bij dieren die een verhoogd risico lopen om met de hartworm in aanraking te komen (bijv. als u regelmatig naar Frankrijk, Spanje of Italië gaat) raden wij aan om het hele jaar door aan hartworm preventie te doen. Twijfelt u of in het gebied waar u op vakantie gaat veel hartworm voorkomt overleg dan gerust met een van onze medewerkers.

milbemax hondstrongholdhond

scaliborband

Spoedgeval ?
help klein
Bel : 0297-324643 Praktijk Aalsmeer Hadleystraat 48
1431 SN Aalsmeer
Openingstijden: Behandeling op afspraak
maandag 08.30-18.30
dinsdag 08.30-17.30
woensdag 08.30-18.30
donderdag 08.30-17.30
vrijdag 08.30-18.30

zaterdag op afspraak 11.00u-12.00u

Praktijk Leimuiden    Nokweg 12

2451 AM Leimuiden

Tel.0172-507400

Openingstijden :

maandag 16.00-18.30
dinsdag 16.00-17.30
woensdag 16.00-18.30
donderdag 16.00-17.30
vrijdag 16.00-18.30

Behandeling op afspraak