Parasieten

Een vlooienbesmetting is de meest voorkomende uitwendige parasitaire aandoening bij onze huisdieren!

vloEen vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel vervelender en kan bovendien gevaarlijk zijn. Vlooien irriteren niet alleen door over de huid te lopen en te bijten; maar ze zuigen ook bloed!

Jonge dieren kunnen van een vlooieninfectie daarom een levensbedreigende bloedarmoede krijgen! Indien uw dier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is bovendien de kans groot dat er later in het leven een vlooienallergie ontstaat!

Aangezien door ons gelijkmatige huisklimaat (het hele jaar 20°C) vlooien niet langer seizoensgebonden zijn en ze tot 50 eitjes per dag leggen, is een eenmaal bestaand vlooienprobleem bijzonder moeilijk kwijt te raken.


vlooienbesmetting

Slechts 5 % van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz.)

Vlooienbestrijding dient dus zowel op de volwassen vlo als op de onvolwassen stadia gericht te worden. Vlooien spelen een belangrijke rol in de overdracht van de meest voorkomende lintworm, Dipylidium caninum. Als uw huisdier vlooien heeft, is het daarom raadzaam om hem tevens te behandelen met een ontwormmiddel

Een vrouwtjesvlo kan tot wel 50 eitjes per dag produceren over een periode van 50-100 dagen. Een besmetting van een kitten (0.5 kilogram, ongeveer 4 weken oud) met 220 vlooien, kan leiden tot een dagelijks verlies van in totaal 10% van het totale bloedvolume. Dit kan een levensbedreigende bloedarmoede tot gevolg hebben.

Vlooienallergie
Vlooien worden door regelmatig te bijten de oorzaak van een vlooienallergie, waarbij vervolgens één vlooienbeet voldoende is om maandenlang heftige jeuk, korstjes en kaalheid (tot bloedens toe) te hebben.
Veel honden en katten  zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Elke daaropvolgende beet van een vlo wordt dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze kunnen zichzelf dan tot bloedens toe krabben en bijten. Elke beet van een vlo op een later tijdstip is dan voldoende om deze allergie in stand te houden!

Vlooienallergie is de meest voorkomende oorzaak van allergie bij honden en katten.

Voorkómen is beter dan genezen, dus begin tijdig met het beste preventieve middel en houd dit het hele jaar vol. Ook mensen kunnen worden gebeten door vlooien. Het is belangrijk om alle stadia van de vlo te bestrijden , dat betekend op het dier en in de omgeving !

Behandeling

pipetHonden en katten kunt u preventief tegen vlooien behandelen met een spot on middel (pipet). Dit brengt u aan in de nek van het dier. Wij adviseren een middel dat 4 weken effectief vlooien bestrijdt (zelfs wanneer een hond regelmatig nat wordt) en de volwassen vlooien al doodt voordat deze eitjes kunnen leggen. Zo wordt de levenscyclus van de vlo doorbroken.

Een spot on die zich verspreidt in het huidvet en niet in het bloed wordt opgenomen heeft als voordeel dat een vlo al wordt gedood vóór 'ie kan bijten! Door een perfecte verspreiding over het lichaam en een snelle werking vóór de vlooienbeet is zo’n spot on niet alleen een prima preventief middel voor een vlooieninfectie maar ook voor een vlooienallergie.

Hieronder een aantal spot on middelen die wij verkopen :

strongholdhond strongholdkat strongholdkonijnsimparica
Spoedgeval ?
help klein
Bel : 0297-324643 Praktijk Aalsmeer Hadleystraat 48
1431 SN Aalsmeer
Openingstijden: Behandeling op afspraak
maandag 08.30-18.30
dinsdag 08.30-17.30
woensdag 08.30-18.30
donderdag 08.30-17.30
vrijdag 08.30-18.30

zaterdag op afspraak 11.00u-12.00u

Praktijk Leimuiden    Nokweg 12

2451 AM Leimuiden

Tel.0172-507400

Openingstijden :

maandag 16.00-18.30
dinsdag 16.00-17.30
woensdag 16.00-18.30
donderdag 16.00-17.30
vrijdag 16.00-18.30

Behandeling op afspraak